’t Schaep gooit de trossen los

Onder de titel Schaep Ahoy kiezen de hoofdrolspelers uit de populaire Schaep-reeks het ruime sop. Vrijdag kwamen Marc-Marie Huijbregts, Georgina Verbaan en Bianca Krijgsman en de rest van de cast alvast bijeen in The Movies in Amsterdam voor een voorproefje van de achtdelige tv-serie die zich ditmaal afspeelt in de jaren negentig.

Door, Kootje en hun vrienden zetten in de eerste aflevering van Schaep Ahoy koers naar de haven van Loosdrecht. Ook Volendam, Maastricht, Deventer en de Friese meren worden aangedaan. Onderweg zingen ze weer tal van bekende Nederlandse liedjes, zoals Opzij opzij opzij van Herman van Veen, Terug naar de kust van Maggie MacNeal en Dinge-dong van Teach-In. Verderop in de serie komen ook Het is een nacht (Guus Meeuwis), Dromen zijn bedrog van Marco Borsato en een palingsound-medley voorbij.

Schaep Ahoy werd afgelopen zomer opgenomen onder de werktitel ’t Zingkende Schaep. Want in plaats van de Jordaan in Mokum speelt het vijfde seizoen zich af aan boord van de MS Alexander.

De cruise door eigen land is een cadeautje van Kootje de Beer (Pierre Bokma) aan Doortje Lefèvre (Loes Luca). De romantiek is echter ver te zoeken als blijkt dat hun Amsterdamse vrienden ook aan boord stappen. Arie Balk, een rol van Ton Kas, werpt zich op als kapitein op aandringen van zijn vrouw Riek (Jenny Arean). Laus Steenbeeke kruipt weer in de huid van Huipie en wordt zeeziek. Alleen Opoe laat zich niet meer zien, want actrice Carry Tefsen heeft het te druk met haar rol in de musical Billy Elliot.

De achtkoppige cast krijgt versterking in de persoon van scheepsjongen Barend, gespeeld door Guy Clemens. Overige gastrollen zijn er voor onder anderen Peter Blok, Ellen Pieterse en Katja Schuurman. Katja speelt de Molukse Ramona, die in Friesland haar jeugdvriendin Lena ontmoet.

Naar de vorige series keken gemiddeld 1,8 miljoen mensen. De KRO zendt Schaep Ahoy uit vanaf zaterdag 14 maart op NPO 1.