Column Patty
11/09/2013
Even over.....biologische groenten en fruit
Bezig zijn met je gezondheid staat hoog op onze prioriteitenlijst vandaag de dag. Rauw voedsel, zaden, biologisch eten, iedereen lijkt zich erin te verdiepen. Ik doe mijn boodschappen bijna alleen nog maar bij de EkoPlaza of Marqt en probeer dat in boodschappengeld te compenseren door alle schoonmaakmiddelen bij de Lidl te halen. Goed en goedkoop! Overigens hebben ze bij de Lidl ook de beste en goedkoopste appelsap: Vitafit! Goede tip, he? Zo heb ik nog een paar goede tips verzameld deze week. Wisten jullie bijvoorbeeld dat broccoli een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium bevat? Broccoli bevat ook de stof sulforafaan, die bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft op de bescherming tegen bepaalde soorten kanker. De stof wordt ook gevonden in spruitjes. En wisten jullie ook dat in knoflook allicine zit, wat bloeddrukverlagend werkt, de bloedsomloop verbetert en cholesterol verlaagt? Verder bevatten rode peper, chilipeper en cayennepeper veel antioxidanten, die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en voortijdige veroudering. Nou, gooi ruim broccoli met knoflook en een rood pepertje met wat olijfolie in de wok en je bent heel goed bezig. Nu hoor ik iedereen alweer zeggen: ’Ja, maar biologische producten zijn zo duur.’ Mijn tip is: probeer dan gerichter boodschappen te doen en koop niets wat je niet echt nodig hebt. Maar mochten je groenten toch bij de gewone boer vandaan komen, is dit de beste tip van de week. Hij komt van gezondheidsdeskundige Vivian Reijs. Vivian heeft een website, www.vivonline.nl, en zij vertelt ons daarop hoe je groenten en fruit kunt ontgiften als ze niet biologisch gekweekt zijn en waarschijnlijk allerlei toevoegingen bevatten om voeding langer houdbaar te houden. Ontgift je groenten en fruit dan in water aangevuld met azijn. Houd hiervoor de verhouding 5:1 aan. Het toevoegen van een citroen aan je smoothie heeft een enorm detoxerende werking, helemaal wanneer je de citroen met schil en al in de blender gooit. Belangrijk hierbij is dan wel dat je de citroen goed gewassen hebt in water met azijn. Nog een laatste tip: check ook eens de website van Ellemieke Vermolen, ook helemaal bezig met gezond eten. Superinspirerend. Goed bezig, meiden!