RVD 2023 Portretfoto Prinses Alexia 03 2

Alexia’s Prinsjesdagprimeur

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 31

Door Rick Evers

Over ruim een maand is de primeur: dan rijdt prinses Alexia voor het eerst mee in de Glazen Koets. Van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar ook dit jaar weer de Troonrede voorgelezen wordt. Om vervolgens, samen met haar ouders, zus Amalia, oom Constantijn en tante Laurentien vanaf het paleisbalkon naar de menigte te wuiven.

In navolging van haar zus vorig jaar kan Alexia het in- en uitstappen in een lange jurk op dat wankele, uitvouwbare trapje vast gaan oefenen bij de stallen. De dames zullen al begonnen zijn aan het noodzakelijk kwaad, of hopelijk: de voorpret. Misschien maken ze er een winkeluitstapje van naar het Brusselse modehuis Natan, waar Máxima al bijna 25 jaar tot de vaste clientèle behoort en ook Amalia inmiddels meermaals door gekleed werd. Alexia droeg tijdens de inhuldiging in 2013 haar eerste Natan-jurkje, net als haar zussen een koningsblauw exemplaar.

Amalia begint langzaam maar zeker wat avondjaponnen te verzamelen in haar garderobe, nu ze als volwassen prinses en troonopvolgster al een aantal officiële momenten heeft mogen beleven op het internationale koninklijke toneel. Een prachtige rode Jan Taminiau, die ze liet maken voor het huwelijksbal van kroonprins Hussein van Jordanië, en een zuurstokroze Natan voor het galadiner van haar collega, prinses Ingrid van Noorwegen. Andere outfits zijn wat betaalbaarder exemplaren, bijvoorbeeld van het Amsterdamse label LaDress.

De accessoires, van juwelen tot tasjes en schoenen, haalt Amalia voor het grootste deel uit de kast van haar moeder. Máxima moet een inloopkast hebben waar je u tegen zegt. Alleen al de honderden hoeden en andere haarversieringen in duizelingwekkende variëteiten die daar moeten liggen: waarom zouden de prinsessen eigenlijk wat nieuws bestellen? Zo deed Amalia het vorig jaar voor Prinsjesdag dan ook, zij winkelde in de kledingkast van haar moeder voor een hoed en een tasje. De jurk shopte ze naar verluidt online, een koopje vergeleken met de designerstukken die haar moeder normaal op Prinsjesdag draagt. Geen haute couture of ander maatwerk, gewoon een feestelijke jurk van ASOS, een merk dat haar leeftijdsgenoten ook zouden kunnen hebben besteld, voor zo’n honderd euro.

Amalia mag dan inmiddels een aardige kledingkast hebben – waarover zij en Alexia wel toegaven ruzie te maken als de ene zus weer wat van de ander heeft gestolen – ik verwacht dat Alexia toch iets meer wil dan zo’n bosgroene jurk van honderd procent polyester. Alexia had een tijdje een openbaar account op Instagram waarop ze haar modieuze kant liet zien. Combinaties van outfits bijvoorbeeld, designerstukken van haar moeder, merken als Christian Dior, gecombineerd met hippe merken uit haar eigen kast, van Nike tot Sandro Paris en Zara of H&M. “Ik doe niet aan mode, ik bén mode”, citeerde ze Coco Chanel. Mode zit Alexia in het bloed.

En daarbij, zo valt me al jaren op als ik bij de fotosessie ben, heeft de prinses de looks om een model te kunnen zijn. Ze weet de camera te pakken en de lens te bespelen. Daar zal ze ongetwijfeld voor de spiegel én met selfies uitgebreid mee hebben geoefend. Maar de rode loper van Prinsjesdag is natuurlijk niet die van de fashionweek. Die dag acteren de Oranjes alsof de camera’s niet bestaan, lijkt het wel. Op zulke dagen dat ’het sprookje’ tot leven komt, lijken ze er altijd dwars doorheen te kijken.

Maar wordt het de derde dinsdag van september wel een sprookje? De verkiezingen staan voor de deur. Wat moet Willem-Alexander voorlezen namens een kabinet dat zo snel mogelijk daarna vervangen zal worden? In zulke gevallen werd de Britse troonrede ’uitgekleed’. Elizabeth ruilde dan de koets, mantel en kroon in voor de auto, jurk en een hoed. In dat geval zou ik, als ik Alexia was, mijn wereldreis wat eerder beginnen…

Beeld: Frank Ruiter/RVD

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 31, nú in de winkel! Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier