Prinses Alexia Beeld: RVD - Frank Ruiter Fzhicfvxwaitcel

Prinsessentaak

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 35

Door Rick Evers

Willem-Alexander had zijn vuurdoop in 1981, toen hij als jonge Prins van Oranje, ruim een jaar na de inhuldiging van zijn moeder als koningin, samen met haar de Rotterdamse Willemsbrug opende. Hij was pas veertien jaar toen hij de plaquette onthulde en een scheepsfluituit liet afgaan. Zij dochter Amalia had haar eerste officiële plichtpleging pas op haar achttiende, een dag na haar verjaardag.

Ze werd toen geïnstalleerd in de Raad van State en plantte er in de tuin een boom. Toen ik laatst naar Paleis Noordeinde ging, bedacht ik om een kijkje te gaan nemen. Want zou de lindeboom er nog wel staan? De boom werd geplant op de plek die eens onderdeel was van het gotische paleis dat koning Willem II tegenover Paleis Noordeinde liet bouwen, maar dat al snel van ellende uit elkaar viel. Het hoort nu bij het complex van de Raad van State in Paleis Kneuterdijk. Heel wat Hagenaren gebruiken de tuin daarvan om hun boterham op te eten of als tussenstop tijdens een wandeling. Wie de gezonde koningslinde ziet staan, zal aan niets zien dat-ie door de Prinses van Oranje werd geplant tijdens haar eerste publieke taak. Over een week is het Alexia’s beurt. Ze is al een paar maanden achttien, maar mag nu acte de présence gaan geven.

Net als haar vader destijds gaat ook zij naar de havenstad van ons land, Rotterdam, maar dan om een schip te dopen. Het is zo’n typisch koninklijke traditie en écht vrouwenwerk. Een prinsessentaak. Zoals een kind bij zijn of haar doop een meter krijgt, wordt Alexia de peetmoeder van dit schip. Het is geen luxe jacht of cruiseschip, maar een functionele sleephopperzuiger die overal ter wereld dienst zal doen.

Volgens de overlevering was de Britse prinses Charlotte de eerste vrouw ooit die de officiële tewaterlating van een schip verrichte, eind achttiende eeuw. Een toost met drank, zoals daarvoor altijd gebeurde, leek haar vader geen goed idee. Koning George III bedacht daarom dat ze een fles tegen de boeg stuk moest slaan. Dat ging niet heel goed. De fles miste het schip en kwam terecht op het hoofd van een toeschouwer. Dat zal Alexia niet overkomen, want sindsdien worden de flessen vastgemaakt aan een touw of zijn er hele constructies gemaakt en kan het bijna niet misgaan. Bijna.

Zo miste de fles de boeg bij de doop van cruiseschip Costa Concordia, dat uiteindelijk zonk. En bij de Aurora sloeg de fles een gat in de boeg, maar de fles bleef heel. Ook daar zorgde de mislukte doop, als je bijgelovig bent, voor rampspoed: in 2002 brak er een virus aan boord uit: 580 zieken, twee doden tot gevolg. Het dopen zou een traditie uit de Griekse oudheid zijn, dat eerst met menselijk bloed werd gedaan, daarna met rode wijn, om de zeegoden gunstig te stemmen. Of peetmoeder Alexia’s handeling een behouden vaart tot gevolg heeft, is natuurlijk afwachten.

De ongekroonde koningin van de scheepsdopen is overigens prinses Margriet. Zelf is ze petekind van de koopvaardij, maar in de loop der jaren doopte ze heel wat schepen, met name cruiseschepen van de Holland America Line. Aan het dopen van een schip is altijd een cadeau verbonden. Al doopte hij geen schip als kleine prins, ook Willem-Alexander ging na de opening van de Willemsbrug met een geschenk naar huis. Een timmerkist, waar hij dolgelukkig mee was. Wat Alexia meekrijgt, is nog geheim. Het is al een cadeautje dat haar naam wordt vereeuwigd op het schip. Haar eerste handeling zal zichtbaarder zijn dan die van Amalia, want op het schip staat in koeienletters: VOX ALEXIA. Amalia hoeft overigens niet heel jaloers te zijn, haar schip is al jaren in de vaart. Koningin Máxima liet in 2018 het naar de kroonprinses vernoemde schip te water. Natuurlijk was het leuker geweest als Amalia dat zelf had gedaan, maar dat is een taak die vroeg of laat in haar agenda komt!

Beeld: RVD – Frank Ruiter

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 35, nú in de winkel! Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier