Amalia’s kersttradities
16/12/2023
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 50
Door Rick Evers
Staat ‘ie al? In mijn omgeving was het na ’hoe is het?’ zo’n beetje de meest gestelde vraag afgelopen weken. Halen we de boom steeds vroeger in huis of ligt dat aan mij?
Misschien is dat dezelfde discussie als wanneer de eerste kruidnoten in de schappen liggen. Toch viel het me op dat behoorlijk wat mensen al in november de kerstboom hadden staan. En dat werkt aanstekelijk, die plaatjes op sociale media van bekenden die hun huis versieren. Zeg nou zelf, de sfeer in het land is op het moment niet al te warm, dus waarom niet wat extra gezelligheid creëren, veilig binnen onze eigen muren?
Ik geef het toe, ook ik ben half november al gezwicht. Amper terug vanuit Aruba, waar ik prinses Beatrix een week had gevolgd, kwam ik terug in de Hollandse kou en had ik zin in wat mentale warmte. Maar door alle drukte heb ik nu een kale boom met lampjes staan, de ballen staan er al weken werkeloos naast.
Inmiddels hebben ook Willem-Alexander en Máxima hun boom. Althans: voor Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch staan metershoge bomen, terwijl traditiegetrouw de boom in de woonkamer pas op kerstavond wordt opgetuigd en de kaarsjes – ja, kaarsjes! – worden aangestoken door de pater familias. Het was koningin Emma die kerst eigenlijk op de paleizen introduceerde, met Duitse tradities. Want daarvoor werd het niet echt gevierd.
Het waren opvallend genoeg eigenlijk steeds de Duitse partners die hun gebruiken meenamen naar de Nederlandse. Zo komt het versieren van de boom vol met alleen maar engelenhaar, zoals Willem-Alexander en Máxima dat nog steeds doen, van prins Bernhard. Op Soestdijk deed hij dat ook altijd al.
Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd welke Argentijnse tradities Máxima heeft ingebracht sinds zij haar intrede deed bij de Oranjes. Ongetwijfeld zijn dat recepten van haar familie die nu onderdeel zijn geworden van de familietraditie. Ik zou toch graag een vlieg op de muur zijn tijdens de kerst, om te zien wat voor kerstcadeaus er worden uitgedeeld en hoe feestelijk het eraan toegaat.
Op Paleis Noordeinde zal zo richting het eind van het jaar heel wat minder bedrijvigheid zijn. Meer en meer personeel dat met vakantie is, geen grote ontvangsten en afspraken meer. Hoe leuk zou het zijn als het koningspaar hun werkpaleis ook in de kerstvakantie zou openstellen, net als ze tegenwoordig in de zomermaanden doen, maar dán in kerstsfeer. Mooie bomen in alle zalen, feestelijk gedekte tafels, guirlandes door het trappenhuis. Ik denk dat het veel bezoekers zou trekken en daarmee ook Den Haag een boost zou geven. Maar helaas. Koning Charles doet het, in navolging van zijn moeder, wel. Wie Windsor Castle bezoekt, wordt ondergedompeld in koninklijke kerstsferen, compleet met een optreden van een koor.
Gelukkig is er een alternatief voor ons Nederlanders. Die negen meter hoge boom bij Paleis Huis ten Bosch? Die valt in het niet bij die van Paleis Het Loo, van maar liefst twaalf meter. Niet alleen is het hele paleis inmiddels in het licht gezet, langzaam komen ook de prachtige stijlkamers in kerstsferen. Versierde kerstbomen, de mooist gedekte tafels, maar ook cadeaus en kleding van de Oranjes maken Paleis Het Loo misschien wel mooier dan ooit. En dat in combinatie met de nieuwe, ondergrondse uitbreiding, waar de sfeer weer compleet anders is. Willem-Alexander heropende het paleis enkele maanden geleden, toen dat nieuwe gedeelte voltooid was. Máxima kwam ook even langs en Beatrix is naar verluidt al meermaals langsgeweest.
Misschien een leuk idee voor het koningspaar om hun dochters deze kerstvakantie mee te nemen? Even lekker als gezin op pad, nadat ze het grootste deel van het jaar in het buitenland zijn geweest. En wie weet, doet Amalia inspiratie op voor haar toekomstige tradities. Laat u het me even weten als u ze spot?
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 50, nú in de winkel! Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier.