Kans gemist?
10/07/2024
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 28
Door Rick Evers
Al sinds het begin van het EK verschijnen leuke beelden van royals op de tribune. Prins William bijvoorbeeld, die president is van de Engelse voetbalbond, die gebroederlijk met de Deense koning Frederik X op de tribune zat toen hun landen tegen elkaar moesten strijden. Ook Frederiks jongste dochter Josephine mocht mee.
De Belgische koning Filip ging al eens kijken naar ’zijn’ Rode Duivels en nam de drie jongste kinderen mee om hun land naar de overwinning te juichen. Koning Felipe van Spanje was erbij toen zijn team van de Italianen won. Als een van de jongens stond hij te glunderen in de kleedkamer toen hij ze mocht feliciteren. “Als jullie zo door blijven spelen, wordt het groot feest!”
Niet lang voor het EK begon, werd Willem-Alexander al aan de tand gevoeld over de sportzomer. Hij keek uit naar het EK, de Olympische en Paralympische Spelen, maar ook de Tour de France Femmes, de wielerwedstrijd voor vrouwen, waarvan de eerste etappe dit jaar van Rotterdam naar Den Haag voert. “Dat is ook een heel belangrijk sportelement”, benadrukte Willem-Alexander. En toch heb ik onze koning wat gemist bij het Europees Kampioenschap voetbal. Aan de andere kant: doet onze koning nou zo vreemd door te schitteren met zijn afwezigheid, of zijn het die andere royals? Rond de wedstrijd tegen Turkije kwam er meer kritiek over het ontbreken van Willem-Alexander.
Ik wist bij voorbaat al dat hij er niet bij zou zijn, omdat er een groot feest voor Alexia’s verjaardag was gepland. En hoe meer ik erover nadacht, hoe logischer ik het vond. Dat Willem-Alexander er helemaal niet bij hóórt te zijn! Hij heeft er niets te zoeken. Nóg niet, althans. Wanneer word je uitgenodigd op het paleis? Voor een ontvangst, een diner of een lunch? Als je iets bijzonders hebt gepresteerd, als je uitblinkt in je vak, als je een bijzondere status hebt. Wanneer komt een van de leden van het koninklijk huis langs bij je bedrijf of organisatie? Bij een bijzonder jubileum, als er iets unieks is, iets wat koninklijke aandacht kan gebruiken door innovativiteit bijvoorbeeld. Wanneer worden bedrijven koninklijk of hofleverancier? Ook dan moeten ze van onbesproken gedrag zijn en al jaren toonaangevend, bovendien honderd jaar bestaan. Een koninklijke ontmoeting past niet bij de zesjescultuur. Het moet niet te gewoon worden.
Voor veel mensen is een ontmoeting met de royals een once in a lifetime experience, iets wat ze nooit zullen vergeten en hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer gaan meemaken. Je krijgt als schaatser geen koninklijke felicitatie als je vierde bent geworden. Máxima komt niet naar die ene culturele instelling waar nét de directeur naar buiten is gewerkt vanwege wangedrag. Ze gaan wel naar de Olympische Spelen, waar ze sportwedstrijden bezoeken waar kans is op medailles. Want dán is er een prestatie van koninklijk formaat. Je gaat toch geen ’koninklijke goedkeuring’ geven tijdens een eerste wedstrijd, met het risico dat je land er al meteen uitvliegt? En dan is het ook nogal willekeurig, want waar zijn Filip, Felipe of Frederik bij vergelijkbare wedstrijden van basketbal of tennis? Precies, dan zijn ze in geen velden of wegen – of tribunes – te vinden.
Voor William was het nog logisch, als president van de voetbalbond. En Willem-Alexander zien we hopelijk bij de finale. Als het Nederlands elftal de weg daarnaartoe vindt, vindt Willem Alexander zeker ook de weg naar het stadion…
Beeld: ANP
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 28, nú in de winkel! Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.