Herman van der Zandt De Sportzomer Bij De Nos Presentatie

De Slimste Mens-winnaar Herman kijkt ernaar uit om het programma zelf te presenteren

Herman van der Zandt kijkt ernaar uit om na volgend seizoen De slimste mens te presenteren en wil dat doen met een “eigen twist”. Dat vertelt de kersverse winnaar van het 24e seizoen tegen het ANP.

“Ik heb waardering gekregen voor het vakmanschap van Philip, want achter de schermen zie je hoe goed hij is”, zegt Van der Zandt over presentator Philip Freriks, die hij tijdens de opnames van de afleveringen dit jaar aan het werk zag. “En ik heb zin om te proberen dat wat hij doet met een eigen twist voort te zetten. Het zal voor iedereen wennen zijn, ook voor mij. Maar ik heb nog even tijd.”

Hij geeft toe dat hij dit seizoen met speciale aandacht om zich heen keek, toen hij als kandidaat tussen de andere deelnemers zat. “Als je daar zit, kijk je waar al die camera’s staan, hoe alles gaat. Je probeert te kijken hoe de makers het doen als het stilligt. Maar je speelt ook dat spel, dus je moet je niet te veel laten afleiden. De mensen met wie ik te maken had, worden volgend jaar mijn collega’s, dat is leuk, maar ik moest ook mijn hoofd bij de competitie houden.”

Wat Van der Zandt vooral is bijgebleven van zijn deelname, is “dat het een heel optimistisch programma is”. “Kandidaten hebben het ongelooflijk naar hun zin. De sfeer is erg leuk”, zegt hij. “Ik hoop dat ik die sfeer kan vasthouden, want daardoor voelen kandidaten zich op hun gemak en geven ze leuke antwoorden.”

De nieuwe Maarten

Een belangrijk onderdeel van die sfeer bij het KRO-NCRV-programma wordt verzorgd door de presentator die hij gaat opvolgen, maar ook door eenmansjury Maarten van Rossem. Ook hij stopt na het komende winterseizoen. “De chemie tussen Philip en Maarten is heel belangrijk”, aldus Van der Zandt. “Dus wie ook in de stoel van Maarten terechtkomt, die chemie moet er zijn. En dat is natuurlijk gegroeid, maar daar moet je dan ook wel aan gaan bouwen.”

En dat is hij ook van plan, ook al weet hij nog niet wie de stoel van Van Rossem gaat vullen. “Nee dat is nog niet bekend, daar zijn we nog mee bezig. Het is een soort gezelschapsspel geworden, ‘wie wordt de nieuwe Maarten?’. Er zijn ook mensen die op straat naar mij toe komen met suggesties. Ik zag Sonja Barend voorbijkomen. Arjen Lubach wordt weer genoemd. Niet dat die bij ons rondgaan, maar dat lees ik dan. Wij zijn bezig met de selectie, maar dat is nog heel embryonaal. Sowieso gaat Maarten nog een seizoen maken met Philip eerst, dus we hebben nog even.”