Guus Hiddink dé man in Korea
02/11/2014
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Koning Willem-Alexander hanteert die gevleugelde uitspraak van Nederlands voetbalicoon Johan Cruijff door bij zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea de in dat land nog veel grotere voetbalheld Guus Hiddink in te zetten. Niemand die de koning kent (nadeel), maar iedereen kent Hiddink (voordeel).
Vraag namelijk aan een willekeurige Koreaan of hij een Nederlander kan opnoemen en 9 van de 10 keer is het antwoord Hiddink. Alleen wie in geschiedenis is geïnteresseerd, kent ook de naam van Hendrik Hamel. Dat is de eerste Nederlander die voet op Koreaanse bodem zette. Niet vrijwillig overigens.
Zijn VOC-schip verging op weg van het eiland Formosa (het huidige Taiwan) naar de handelspost Decima, bij Nagasaki. Hamel werd gevangen gezet, maar wist na 13 jaar te ontsnappen en publiceerde in 1666 het eerste westerse boek over het ‘kluizenaars koninkrijk’, zoals het hermetisch van de buitenland afgesloten Korea wel werd genoemd.
Hamel krijgt dinsdag tijdens het staatsbezoek aandacht wanneer in het voormalige koninklijk paleis een toneelstuk wordt opgevoerd waarin de ontvangst van Hamel als schipbreukeling door de toenmalige Koreaanse koning wordt nagespeeld. Anders dan Hamel mag het koningspaar wel vertrekken. De koning krijgt een stokje met tekst overhandigd die geldt als vrijgeleide.
Hiddink ondertussen, die in Nederland bloot staat aan een storm van kritiek vanwege de belabberde resultaten van Oranje bij de EK-kwalificatie, kan zich weer even warmen aan de adoratie en het respect dat hij in Zuid-Korea geniet vanwege de prestaties van het Koreaanse elftal dat onder zijn leiding in 2002 vierde werd bij het WK. Een betere aandachtstrekker had de koning niet kunnen meenemen.