De AirPods Max: een dure koop of waar voor je geld?
20/08/2021
De AirPods Max is dé hoofdtelefoon van Apple. Lange tijd ontbrak dit device nog in het assortiment van Apple, maar daar is sinds december 2020 verandering in gekomen. Voor ongeveer € 500,00 heb je de – naar Apple’s eigen zeggen – super kwalitatieve hoofdtelefoon in huis. Dat is natuurlijk best een smak geld, maar betreft het dan ook een dure koop of krijg je waar voor je geld?
Functies van de AirPods Max
De AirPods Max is de eerste over-ear koptelefoon die Apple ooit heeft uitgebracht. Bij de ontwikkeling van deze koptelefoon was het streven om de gebruiksvriendelijkheid van de eerder verschenen AirPods te verwerken in de vorm van een koptelefoon, met behoud van high-fidelity audio. Dit is zeker goed gelukt, want de AirPods Max is voorzien van hoge audiokwaliteit en een aantal mooie functies. Zo is de hoofdtelefoon bijvoorbeeld voorzien van Adaptieve EQ. Deze functie analyseert hoe jij de hoofdtelefoon op je hoofd hebt zitten en hoe goed de oorkussens aansluiten op je oren. Aan de hand hiervan past de koptelefoon instellingen aan, zodat het geluid zo goed mogelijk in je oren valt. Deze analyse wordt uitgevoerd door verschillende sensoren in de hoofdtelefoon. Ook herkent de AirPods Max wanneer jij de hoofdtelefoon van je oren afhaalt. Op dat moment wordt muziek namelijk automatisch op pauze gezet.
Actieve ruisonderdrukking en transparantiemodus
De koptelefoon is ook voorzien van actieve ruisonderdrukking. Met deze functie wordt omgevingsgeluid gedetecteerd en zorgt de AirPods Max ervoor dat dit geluid weggefilterd wordt. Zo kun je optimaal genieten van de muziek die je afspeelt. Deze ruisonderdrukking is echter ook uit te zetten. Mocht je je in een situatie bevinden waarbij het toch wel handig is als je het omgevingsgeluid kunt horen, kun je de hoofdtelefoon in transparantiemodus zetten. In deze modus kun je omgevingsgeluid wel gewoon horen.
In de AirPods Max zijn in totaal 9 microfoons verwerkt om de verschillende functies te ondersteunen. Zo wordt geluid aan zowel de buitenkant als aan de binnenkant van de hoofdtelefoon geregistreerd. Met deze informatie wordt het ook mogelijk gemaakt om met de AirPods Max op je hoofd een telefoongesprek te voeren. Omgevingsgeluid wordt namelijk weggefilterd, zodat jouw stem aan de andere kant van de lijn goed te horen is, zelfs als je je in een rumoerige omgeving bevindt.
Ook Siri is verwerkt in de hoofdtelefoon, zodat je al je vragen kunt stellen en opdrachten kunt geven aan het slimme hulpje van Apple. Verder gaat volgens Apple de AirPods Max met een volle accu ongeveer 20 uur mee. Als je de hoofdtelefoon opbergt in de bijgeleverde Smart Case, dan zal de energiebesparende stand ervoor zorgen dat hij nog langer blijft werken.
De meeste mensen zullen hun AirPods Max voornamelijk verbinden met hun iPhone, wanneer ze onderweg zijn. Maar natuurlijk kan het ook om andere devices gaan. Hoewel je de hoofdtelefoon eigenlijk volledig op zichzelf kunt besturen, zul je misschien toch eens je smartphone of ander device erbij moeten pakken. Dan is het toch belangrijk dat dit device goed beschermd is, want je wilt niet dat het onderweg beschadigd raakt. Gelukkig is er ruime keus aan allerlei telefoon hoesjes, iPad cases en andere Apple hoesjes. Bovendien kun je ook je AirPods Max zelf van extra bescherming voorzien. Zo zijn jouw devices in ieder geval altijd goed beschermd tegen schade.
Design van de AirPods Max
Het ontwerp van de AirPods Max is doordacht en stijlvol. Het frame van de hoofdtelefoon is gemaakt van roestvrij staal. Dit is dan weer bedekt met een zacht materiaal, zodat het draagcomfort wordt bevorderd. Aan de bovenkant van de zwevende hoofdband is gebruik gemaakt van mesh, een gaasachtige geweven vorm van textiel. De telescopische armen waarmee je de AirPods Max kunt verstellen, werken soepel maar blijven ook goed zitten in de hoogte waarop je ze instelt. De buitenkant van de oorschelpen is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Aan de binnenkant van de oorschelp is gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde netstof. Hiermee zit de AirPods Max met een zacht materiaal tegen je oren aan. De oorkussens onder deze netstof zijn van akoestisch traagschuim gemaakt. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld om geluid te isoleren.
Op de AirPods Max zien we ook de Digital Crown zitten. Deze knop kun je herkennen van de welbekende Apple Watch. Met de Digital Crown kun je de AirPods Max bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen, muziek pauzeren en afspelen of naar het volgende liedje gaan. Ook is de knop te gebruiken om telefoongesprekken op te pakken en Siri te activeren.
De AirPods Max is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver, spacegrijs, hemelsblauw, roze en groen.
Kritiek op de AirPods Max
Er is inmiddels al veel kritiek geweest op de AirPods Max. Veel mensen vinden het nieuwe Apple product namelijk veel te duur. Apple had in eerste instantie aangekondigd dat de AirPods Max over de toonbank van de Apple Store zouden gaan voor de prijs van € 629,00 en hoewel dat bedrag nu lager is, blijft het erg veel geld. Bovendien worden hoofdtelefoons van andere merken met soortgelijke functies voor lagere prijzen aangeboden.
Ook de naam van de hoofdtelefoon ligt onder vuur. Zo begrijpen veel mensen niet waarom Apple in de naam van het apparaat “AirPods” heeft verwerkt. Het betreft namelijk geen setje dopjes, wat de letterlijke vertaling van “pods” aanduidt. Dit komt dus niet overeen met het product en kan verwarring wekken.
Waarom zou je toch voor de AirPods Max moeten gaan, denk je nu misschien? Met deze koptelefoon heb je echter wel een ontzettend stijlvolle koptelefoon te pakken die perfect samenwerkt met al je andere Apple devices. Ook kun je genieten van hoge kwaliteit audio en een perfecte gebruiksvriendelijkheid. Aan jou de taak om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.