Vijf tips om je stemmingswisselingen onder controle te houden
01/10/2021
Tijdens de overgang krijg je te maken met verschillende overgangsklachten. De meest bekende zijn misschien wel de opvliegers. Sommige symptomen zijn echter minder bekend. Bijvoorbeeld hartklachten vrouwen of waarom je plots neerslachtig kan zijn.
Stemmingswisselingen, ook wel moodswings genoemd komen bij meer dan de helft van de vrouwen voor die in de overgang zitten. Deze vrouwen voelen vaak weinig begrip voor hun stemmingswisselingen. Zomaar ineens ergens om moeten huilen, prikkelbaar, zenuwachtig, allemaal kenmerken van stemmingswisselingen. Er wordt meestal een grapje over gemaakt en dat terwijl het zoveel invloed op je dagelijkse leven kan hebben.
Waar komen stemmingswisselingen vandaan?
Om erachter te komen hoe je er het beste mee om kunt gaan is het belangrijk om te weten waar die uitbarstingen van emoties vandaan komen. Tijdens de overgang verandert de hormoonspiegel en dit heeft effect op je gemoedstoestand. Schommelingen in je hormoonhuishouden zijn van invloed op de aanmaak van serotonine. Dit is een gelukshormoon en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.
Wat kan je doen?
Ben jij jezelf niet de afgelopen tijd? Snel geïrriteerd en last van huilbuien? Zomaar in woede uitbarsten? Dan zit je wellicht in de overgang en heb je last van stemmingswisselingen. Onderstaande vijf tips helpen je om ze tegen te gaan.
1. Let op je bloedsuikerspiegel
Wil je graag je hormonen in balans houden dan is het zaak om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Eet je snelle koolhydraten dan heeft dit geen goede invloed op je bloedsuikerspiegel. Je krijgt dan de bekende pieken en dalen. Bovendien is suikerinname slecht voor je immuunsysteem. Eet bijvoorbeeld producten waar magnesium in zit, dat vindt je in avocado’s, noten, vette vis, peulvruchten, bladgroenten en peulvruchten. Magnesium geeft je energie. Zorg ervoor dat je altijd op tijd eet, want wanneer je hongerig bent wordt je humeurig. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel op dat oment laag is.
2. Wees matig met alcohol
Alcohol is niet goed voor je lever. Wanneer je alcohol drinkt belemmer je de lever om je lichaam te reinigen, hierdoor stapelen afvalstoffen zich op en dat heeft invloed op je hormoonhuishouding. Alcohol bevordert opvliegers en nachtelijk zweten. Pas daarom op met alcohol en sla eens een weekje over om te kijken wat voor effect dit heeft.
3. Kom in beweging
Iedere dag een half uurtje flink bewegen is voldoende. Hou je niet zo van sporten? Ga dan iedere dag een blokje wandelen. Zelfs wanneer het regent, want wist je dat je lichaam door beweging serotonine aanmaakt? Je voelt je gelukkiger wanneer je beweegt. Door in beweging te blijven heb je minder kans op overgewicht. Dat is fijn, want wist je dat afvallen in de overgang lastig is? Blijf daarom op je voeding letten en beweeg regelmatig.
4. Neem voldoende nachtrust
Ga je iedere avond te laat naar bed? Wanneer je niet voldoende slaap pakt maakt je lichaam meer cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon. En wanneer je stress aanmaakt voel je je niet optimaal. Bovendien voel je je extra prikkelbaar wanneer je vermoeid bent. Ga stress en spanning uit de weg als het kan en ga op een vast tijdstip naar bed. Open het raam in je slaapkamer dat zorgt voor verkoeling wanneer je te maken krijgt met nachtelijke opvliegers. Draag luchtige kleding en slaap naast je dekbed onder een laken, dan kan je die altijd afdoen bij warmte.
Heb je ondanks bovenstaande tips nog steeds last van depressieve gevoelens? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.