- Home
- De rellen rond Gordon
De rellen rond Gordon
30/12/2013
Hij doet zo zijn best om het leuk te houden, maar Gordon wist het afgelopen jaar desondanks voor heel wat rellen te zorgen. De geboren entertainer ging van de veelbesproken breuk met zijn LA The Voices en vermeend racisme naar een bitchfight met La Breukhoven.
Gordon legt in maart van dit jaar een bom onder de door hem opgerichte groep LA The Voices. De theatertournee Geloof, hoop en liefde wordt plotseling afgezegd en de artiest laat weten dat hij zingen in de band niet meer kan combineren met zijn andere werkzaamheden. Daarom wil hij er helemaal mee stoppen. Gordon is in die periode opgenomen in het ziekenhuis omdat hij plotseling onwel is geworden, naar verluidt vanwege een combinatie van een verwaarloosde griep en oververmoeidheid.
In eerste instantie lijken Gordon en de overgebleven bandleden goed uit elkaar te gaan, maar eind april blijkt de relatie barsten te vertonen. Richy, Roy, Peter en Remko zeggen nog geld van Gordon te krijgen voor optredens die ze hebben gedaan. De Amsterdamse zanger meent van niet. Hij vindt dat hij al genereus genoeg is geweest door te zeggen dat de heren de naam LA The Voices mogen gebruiken, terwijl Gordon naar eigen zeggen alles heeft opgebouwd.
Het overgebleven viertal roept in de pers op tot overleg. Gordon zelf laat in een open brief weten mentaal gebroken te zijn. Hij schrijft het zat te zijn ‘om elke dag wel ergens te lezen wat voor klootzak, ruziemaker of talentloos varken ik ben’. De artiest geeft ook aan misschien wel nieuwe talenten te zoeken die onder de naam LA The Voices kunnen optreden. Half mei laat hij zelfs weten een verzoening met zijn voormalige zangpartners helemaal uit te sluiten; zijn advocaat doet nu het contact.
Een paar weken later lijkt er toch een eind te zijn gekomen aan de haat en nijd. Beide partijen laten weten na ‘intensieve gesprekken en onderhandelingen’ tot een compromis te zijn gekomen. De vier overgebleven zangers mogen LA The Voices blijven heten en Gordon bemoeit zich verder niet met de groep. Iedereen lijkt blij te zijn dat de strijdbijl is begraven.
Maar de volgende rel is niet veel later al geboren. Er ontstaat ophef over opmerkingen van Gordon die discriminerend zouden zijn. Zo is daar eerst de opmerking voor de camera van AT5 dat Barbra Streisand, die optreedt in Nederland, geld nodig heeft en daarom weer aan het toeren is. Hij zegt dat het feit dat de beroemde zangeres geld wil verdienen een joodse eigenschap is. De uitgesproken artiest snapt zelf de ophef die daarna ontstaat niet en zegt dat hij niet antisemitisch is.
Een paar maanden later krijgt hij soortgelijke kritiek, als hij als jurylid van Holland’s Got Talent in november een Chinese kandidaat aanpakt. Zo zegt hij: “Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?” En zo gaat hij nog even door met grapjes maken over de afkomst van de man. Vooral in het buitenland is de ophef groot. Het jurylid zelf zegt ‘geen racist’ te zijn. “Het grapje tegen Xiao Wang is een onschuldig stigmatiserend grapje. Wellicht had het ‘cabaret’ geheten als Theo Maassen, Youp van ’t Hek of Hans Teeuwen het hadden gezegd.” Xiao Wang, een Groningse promovendus, verklaart later de grappen niet leuk te vinden.
Tussendoor krijgt Gordon presentator en radioman Erik de Zwart nog over zich heen. Die beweert dat Gordon de hitlijst Single Top 100 manipuleert, waardoor zijn single Kom eens dichterbij bovenaan staat. Gordon reageert zelf niet op de aantijging, maar zijn platenmaatschappij laat weten dat ‘iedereen mag roepen wat-ie wil’. En dat de extra publiciteit voor de single welkom is.
En dan is er net voor het einde van het jaar nog de ruzie met Connie Breukhoven. Er ontstaat onenigheid tussen de twee over het zingen van een nummer tijdens een benefietgala voor het Ouderenfonds. Gordon gaat telefonisch tekeer tegen Connie, die het gesprek opneemt. Op de benefietavond zelf noemt de presentator het telefoonnummer van Connie, live op televisie. De zangeres schakelt een advocaat in. RTL laat weten de actie van Gordon te betreuren.