Anita Witzier na kritiek als tafeldame: ‘Ik stel geen domme vragen!’
06/04/2023
Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 11
Anita Witzier is vaak te zien als tafeldame bij Khalid & Sophie, maar ze kan niet rekenen op complimentjes van iedereen. Victor Vlam vindt dat ze domme en slechte vragen stelt. “Het is lastig, want je moet heel goed zoeken naar de momenten waarop het past en relevant is. Maar ik denk niet dat er domme vragen bestaan”, aldus Anita.
Door Emelie van Kaam
Staan er nog leuke tv-programma’s voor je op stapel?
“Op 6 april wordt de nieuwe editie van The Passion uitgezonden. Verder zijn we bezig met een tweeluik over de Witte Paters – afgelopen december hadden we er eentje over de Witte Zusters. Het tweeluik over de paters zal later in het jaar uitgezonden worden. Het programma 12 Straten Groen begint pas in september, dus dat is voor nu nog niet relevant.”
Ben je druk genoeg of mag er wel meer tv-werk bij?
“Nou, dat ligt eraan. Soms is het hollen, soms is het stilstaan. Als ik stilsta, is het fijn om wat extra’s te doen. Momenteel zit ik er tussenin.”
Naast je werkzaamheden bij de KRO-NCRV zien we je ook als tafeldame bij Khalid & Sophie. Hoe zie jij jouw rol in die talkshow van BNN/VARA?
“Ja, zo nu en dan zit ik daar, als duo van dienst, leuk is dat. Ik zit daar natuurlijk om soms een beetje de boel aan te jagen, de vragen te stellen die de kijker thuis misschien ook wel heeft. Het is altijd aan de kop van het programma: wat is het nieuws van de dag, wat is je opgevallen, en waarom? Het is geen heel zware rol, het is een beetje extra, voor de leuk.”
Hoe vind je dat je dat afgaat?
“Wisselend, heel wisselend. De ene keer ben ik tevreden, de andere keer denk ik, nou dat had beter gekund. Het is lastig, want je moet goed zoeken naar de momenten waarop het past en relevant is. Dat is wel een kunst.”
Wanneer denk je: dat had wel wat beter gekund?
“O God, dat weet ik zo niet. Dat is meer een gevoel van achteraf. Dus tja. Waarom vraag je dat?”
Omdat opiniemaker Victor Vlam in de podcast De Communicado’s onder meer zei: ’Er wordt weleens gezegd: je kunt geen domme vragen stellen. Nou, ik zal je vertellen: Anita Witzier stelt heel veel domme vragen. Echt heel veel domme vragen. En zit ook heel erg aanwezig in dat programma. Heel erg aanwezig.’
“Wie is dat, Victor Vlam? En wat vindt hij dan een domme vraag?”
Victor gaf als voorbeeld: ’Eind januari ging het over die Leopard 2-tanks die geleverd werden aan Oekraïne. En er zit een expert op dat gebied aan tafel, een ex-tankcommandant. En Anita Witzier stelt de volgende vraag aan die man: ’Ben je echt onoverwinnelijk in zo’n tank?’ Als je het antwoord al kunt bedenken voordat het wordt gegeven door de expert, is het een slechte vraag.’
“Waarom is dat een domme vraag? Ik ben het daar niet met hem eens, dat is je rol daar. Maar goed, iedereen mag een mening hebben, prima. Ik hoop dat ik binnenkort met hem aan tafel zit. Dan kan ik hem leren kennen.”
Denk je niet, zeker omdat je Victor dus helemaal niet kent: man, waar bemoei je je mee?
“Nee, ik bemoei me toch ook met dingen? Ik denk niet dat er domme vragen bestaan. Ik verwoord wat de kijker soms zou kunnen denken, van: hoe zit dat dan? Ben je dan echt onoverwinnelijk of niet? Dat vind ik een heel relevante vraag eigenlijk.”
Jij bent in ieder geval tevreden met je rol daar?
“Ja, en zij klaarblijkelijk ook, want ik word steeds teruggevraagd. Ik neem mezelf ook regelmatig mee in de vragen, dat is een wisselwerking tussen subjectief zijn en in de rol van de kijker zitten. Mede daarom vragen ze me ook, om mijn eigen stempel erop te drukken.”
Je wilde eigenlijk aan de slag als presentatrice van OP1, waar je driekwart jaar geleden een screentest voor heb gedaan.
“Zo is het niet gegaan, ik werd door KRO-NCRV gevraagd een pilot op te nemen, ook vanuit Sven Kockelmann, en het was leuk. Of ze me bellen als er iemand wegvalt? Ik heb daar niks over te zeggen. Als ik word gevraagd en ik wil dat, dan doe ik dat. Maar het heeft ook te maken met samenstelling, leeftijd, achtergrond en omroepen, dat is zó ingewikkeld. KRO-NCRV doet helemaal niet mee met OP1, er is niemand die daar die omroep vertegenwoordigt. Mede daardoor is Sven ook overgestapt naar WNL. En omdat hij daar een veel groter platform kreeg.”
Denk je ook weleens aan een overstap binnen de Publieke Omroep?
“Nee, nee. Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Ik zit volgend jaar 35 jaar in het vak, waarvan 27 dezelfde club. Nee, dat verveelt niet. Die club verandert ook steeds, dus ik doe steeds nieuwe dingen met nieuwe mensen en nieuwe projecten. Dat is natuurlijk heel wat anders dan dat je 27 jaar bij hetzelfde bedrijf, achter hetzelfde bureau, dezelfde werkzaamheden doet. Dat is onvergelijkbaar.”
Weer die vraag: komt Memories al terug?
“We vierden onlangs het 25-jarig dienstverband met een programmamaker met wie ik heel veel Memories-afleveringen heb gemaakt en we haalden daar herinneringen over op. Mensen zeiden toen: ’Misschien moet weer eens gaan praten en erover gaan nadenken.’ Haha! Grappig hè. Het komt altijd overal boven, dat is zo grappig. Het blijft een interessante titel.”
Kost het dan simpelweg te veel geld om te maken?
“Nee, het is meer dat ze op zoek zijn naar formats voor een jonger publiek. Misschien vinden ze Memories wel achterhaald, maar dan moet je er een draai aan geven. Nee, ik vind het zelf niet achterhaald, de liefde is nooit achterhaald.”
Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 11. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier.