Olcay Gulsen en Ruud de Wild

Ruud de Wild over docuserie: ‘Al draaiende werden we ingehaald door het leven’

Ruud de Wild begon aan de opnames van de docuserie over zijn leven met Olcay Gulsen met het idee een soort NPO-variant van de Meilandjes te maken. Maar al gauw kreeg de serie dankzij de nasleep van zijn ziekte, familieperikelen en de aardbeving in Turkije meer diepgang. “Al draaiende werden we ingehaald door het leven”, vertellen De Wild en Gulsen in gesprek met het ANP.

In de eerste aflevering van Ruud & Olcay, de nieuwe serie die vanaf woensdag wekelijks te zien is op NPO 1, wordt direct duidelijk in hoeverre radio-dj De Wild nog altijd de gevolgen ondervindt van de diagnose darmkanker die twee jaar geleden bij hem werd gesteld. Na een ochtend trainen in het zwembad, wordt hij achter het stuur van zijn auto niet lekker. Hij heeft te hard getraind, kan niet meer rijden en vriendin Gulsen neemt het over.

“Ruud wilde die beelden er liever uit. Hij zei van: dan kom ik over als een patiënt”, verklapt Olcay. “En ik wil geen patiënt zijn. Dat is juist waar ik net uit ben”, beaamt De Wild, die ook stelt “een eerlijk document” te hebben willen maken. En daar hoort die ziekte bij, zegt hij. “Als je professionele grote mensenkanker krijgt… Dan ben je dat niet 1, 2, 3 kwijt. Het is iets waar je nog steeds iedere dag mee te doen hebt. De angst is er nog steeds.”

Herkenbaar

Het is een van de onderdelen uit de serie waarvan het stel verwacht dat het herkenbaar is, zegt Gulsen. “Veel mensen worden helaas ziek in hun leven, veel mensen gaan scheiden, krijgen een samengesteld gezin.” De Wild hoopt dat de verhaallijn waarin hij na jaren in gesprek gaat met zijn broers en zussen over hun ingewikkelde jeugd inspireert. “Ik denk dat ieder gezin het eigenlijk zou moeten doen. Zo’n avond waarin je gewoon dingen uit het verleden met elkaar bespreekt. Ja, als ik dit programma zou zien op televisie, en ik had dit gesprek nog niet gehad, dan zou ik wel denken, hmm, dat had ik wel moeten doen.”

De serie, waarvoor Ruud overstapte van KRO-NCRV naar PowNed, bestaat uit zes afleveringen. Hoogstwaarschijnlijk blijft het daarbij, zeggen de hoofdpersonen. “Ruud heeft dit wel echt onderschat”, zegt Gulsen. “Ja, ik dacht: die camera draait gewoon van 9 tot 5 en dan gaan we weer verder met ons eigen leven, maar zo werkt het niet”, zegt Ruud. “Het is ook best wel veel, twee, drie dagen per week gefilmd worden voor een hele lange periode”, zegt Gulsen. “Maar ik ben wel heel trots wat we uiteindelijk hebben gemaakt”. Ook De Wild is trots. “Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar we hebben het gewoon gedaan.”