Koning in de keuken
15/02/2023
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 7
Koninklijke jubilea worden meestal gevierd met grootse gala’s. Een rijtoer door de stad per koets. Met tournees door het land, om elke uithoek te bezoeken. Koningin Elizabeth stuurde vaak haar familie op reis om het jubileum te vieren met de overzeese gebiedsdelen. En met zo’n jubileum is er vaak ook nog een nationaal geschenk voor het staatshoofd. Maar is dat allemaal nog wel van deze tijd?
Door Rick Evers
In Nederland hebben we een staatshoofd dat het hele jaar door probeert elk deel van het land te bezoeken. Van grote gala’s lijkt Willem-Alexander niet veel te moeten hebben. En een nationaal geschenk? In deze tijd? Hij zou het niet durven vragen. Vorig jaar beleefde koningin Margrethe een jubileum. De peettante van Willem-Alexander zat toen vijftig jaar op de Deense troon. Haar buurman Carl Gustaf van Zweden is dit jaar vijftig jaar koning. Van oudsher mocht alleen het vieren van vijftig jaar een jubileum worden genoemd. Volgens de bijbel komt na zeven sabbatsjaren (eens in de zeven jaar) het jubeljaar. Na het 49ste jaar dus. Vandaar dat bijvoorbeeld de Britse koningin Victoria andere kroonjaren niet echt wilde vieren. Pas na haar gouden en diamanten jubileum werd het onder koningen en koninginnen gemeengoed om ook andere bijzondere jaartallen te vieren.
Dit jaar komt er zo’n bijzonder jaartal aan voor koning Willem-Alexander. Op 30 april zit hij tien jaar op de troon. In 2013 vierden we op die datum nog Koninginnedag. Dit jaar hebben we geen vrije dag op 30 april, want na de inhuldiging van Willem-Alexander als koning vieren we op 27 april Koningsdag. Dus viert Willem-Alexander zijn jubileum al drie dagen eerder. Rotterdam heeft de uitdaging aangenomen om het feest te gaan organiseren. Passend: met 010 als kengetal de meest geschikte stad voor deze editie. De viering past bij Willem-Alexander als koning. Hij is geen koning tussen de koningen, hij wil liever koning zijn tussen de Nederlanders. Het feest meevieren met het volk en omgekeerd. Het koningspaar gaat niet het hele jaar het land door om gezien te worden, maar om anderen in het zonnetje te zetten en te zorgen dat zij gezien worden. Dat doen ze ook met bijvoorbeeld prijsuitreikingen op het paleis.
Een ander initiatief van Willem-Alexander en Máxima, dat ze jaren geleden – nog als prins en prinses – introduceerden, is de Uitblinkerslunch. Wie een bijzondere prestatie heeft verricht, maakt kans op een uitnodiging voor wat ooit misschien het hoogst haalbare was: eten op het paleis met de koning en koningin. Een halve eeuw geleden was dat nog ondenkbaar. Vanwege het jubileum van de koning komt er dit jaar een etentje bij, het 10Maal. Tien maal tien mensen, 100 in totaal dus, mogen zich daags voor Willem-Alexander’s jubileum melden op Paleis Huis ten Bosch voor een lunch. In een video roept de koning nu op om inwoners van het koninkrijk voor te dragen voor dit etentje in de Oranjezaal. Wie verdienen een tien voor hun inzet voor anderen? In het leuke filmpje krijgt de koning een telefoontje en wordt hem gevraagd mee te helpen in de keuken. “Ik kom helpen!”, zegt Willem-Alexander als hij de keuken van het paleis binnenloopt en zijn schort voorbindt. We zien hem de finishing touch doen van wat kunstige gerechtjes, maar ook gewoon een prei snijden.
Het deed me denken aan het ludieke filmpje van koningin Elizabeth, waarin ze James Bond op het paleis ontving en vervolgens haar entree maakte in het stadion door een sprong uit een helikopter. Mij is verzekerd dat ons staatshoofd de stunts in deze video zelf heeft gedaan…
Wilt u iemand aanmelden? Kijk op 10maal.nl. Een keukenprins is Willem-Alexander niet, dus het echte werk zal hij op 26 april vast overlaten aan de topchef van het paleis.
Beeld: RVD
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 7. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier.