Leve koningin Camilla!
01/03/2023
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 9
Heeft u het al in de agenda staan, 6 mei? Ik kan me voorstellen dat het nog niet in ieders geheugen gegrift staat, maar het wordt een dag om nooit te vergeten. De kroning van koning Charles én van Camilla vindt die dag plaats in Westminster Abbey in hartje Londen. Net als in 1953, toen Elizabeth werd gekroond, zal het een uniek spektakel worden.
Door Rick Evers
Het land leefde mee met de jonge koningin die het jaar ervoor haar vader was verloren. Voor het eerst werd een kroning op televisie uitgezonden, zelfs live in een deel van Europa. Vliegtuigen stuurden de beelden zo snel mogelijk naar Canada, zodat ook de inwoners van dat land nog dezelfde dag konden zien hoe hún koningin gekroond werd. Zulke grootse gebeurtenissen, met veel vertoon van staatsie, pracht en praal – pomp and circumstance genoemd door de Britten – daar zijn ze goed in aan de andere kant van de Noordzee. Denk aan het platina jubileum vorig jaar juni en de uitvaart van Elizabeth in september. Data voor in de geschiedenisboeken.
Nu is er een nieuwe tijd aangebroken. Charles breekt zijn eigen records. Hij wordt de oudste vorst ooit die gekroond gaat worden: 74 is hij. Ervaring voor het koningschap heeft hij al jaren opgebouwd, anders dan zijn moeder, die onverwacht troonopvolgster werd en jonger dan gehoopt op de troon terechtkwam. Ervaring met een kroning heeft Charles ook al. Hij was drie toen hij daar als kleine prins bij mocht zijn. Heel veel zal hij er niet meer van weten. Maar hij heeft onder meer samen met zijn moeder de beelden weleens teruggezien en zal daar wel zijn eigen mening over hebben gevormd. Met het gevoel voor drama dat hij meekreeg van zijn grootmoeder, de Queen Mum, legt hij nu wat andere accenten op de plechtigheid. Een vleugje musical met Andrew Lloyd Webber, een componiste met Jamaicaanse roots, een bas-bariton uit Wales, een Zuid-Afrikaanse sopraan en een kroningsmars van een Schotse componist, om maar wat te noemen. De kerk zat in 1953 nog vol met hoge adel, de mannen allemaal met mantels en rangkronen – van hertog of graaf bijvoorbeeld – terwijl de dames in lange japonnen en met diademen op kwamen. Deze keer worden er sowieso duizenden uitnodigingen minder verstuurd. Maar het mooiste vind ik toch wel dat Camilla gekroond gaat worden tijdens de ceremonie. Goed, het zou een slecht signaal zijn als ze net als voorgangers een eigen kroon had mogen laten maken. Dat zou ongetwijfeld weer miljoenen hebben gekost. En Camilla heeft nog altijd niet de goedkeuring van alle Britten.
Toch ben ik ervan overtuigd dat ze Charles gelukkig maakt en dat lijkt me het allerbelangrijkst. Ze wordt op 6 mei gekroond naast Charles en zelfs haar kleinkinderen krijgen een taak. Waren het in 1953 adellijke meisjes die het baldakijn tilden boven de koningin, dit jaar zullen het Camilla’s eigen kleinkinderen zijn die dat zullen doen. Een mooie modernisering die ook laat zien dat er respect wordt getoond aan Camilla als persoon en dat haar familie óók onderdeel is van de uitgebreide koninklijke familie. Kort voor haar jubileum liet koningin Elizabeth weten dat ze hoopte dat, als de tijd eenmaal daar zou zijn, het volk Camilla dan koningin-gemalin zou gaan noemen, Queen Consort in het Engels. In de jaren tachtig was ze dan wel de grote liefde van Charles, maar niet meer dan de ’buitenvrouw’, de derde in het huwelijk van Charles en Diana. Na Diana’s dood trouwden ze uiteindelijk in 2005. Charles’ woordvoerders lieten weten dat er geen ’intentie’ was dat ze ooit koningin zou worden. Prinses-gemalin zou ze worden, naast de koning, zoals ook Philip of Claus geen koningen werden naast hun koningin. Dat statement verdween langzaam maar zeker van de website van Charles.
Tot nu toe hield Buckingham Palace stug vol: de koning en de koningin-gemalin, in plaats van de koning en de koningin. Maar langzaam lijkt nu ook dat gemalin te verdwijnen. Camilla’s project ’The Reading Room’ is inmiddels al van naam veranderd in ’The Queen’s Reading Room’. Een eerste stap, naar verluidt is het na de kroning ’gewoon’ koning Charles en koningin Camilla. Zoals het hoort.
Beeld: ANP
Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 9. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier.