Column Marc van der Linden – De 100 jaar van Philip
15/06/2020
Op de dag dat Weekend verscheen (10 juni), werd prins Philip 99 jaar. Bij zulke oude mensen is er natuurlijk altijd het risico dat ze onverwacht overlijden en dat zou dan precies zijn tussen het moment van het ter perse gaan van Weekend en het verschijnen ervan. Het risico van die anderhalve dag durf ik wel te nemen, want als het Britse Hof ook al meldt dat de echtgenoot van koningin Elizabeth op 10 juni behalve een verjaardagslunch met zijn vrouw niet veel gaat doen, dan gaan ook zij er van uit dat hij het gaat redden. Op die dag begint zijn honderdste levensjaar en het zou mij niet verbazen als hij nog wel een paar verjaardagen zal vieren. Al heeft de stress van de recente maanden hem wel flink aangegrepen, zo wordt er door insiders gemeld. Philip bracht de meeste tijd door in wat de Britten een cottage noemen, maar bij ons nog altijd als flinke villa of landhuis zou worden gezien. Het ligt op het landgoed van
Sandringham, waar de Queen en hij sowieso al enkele maanden per jaar doorbrachten. Maar als zij er niet was, verbleef hij liever in dat ’kleine’ huis dan op ’t enorme kasteel. Philip wilde daar een rustig leven leiden, met een vast team van ’verzorgers’ om zich heen. De Queen kwam daar de afgelopen tijd dan ook vaak heen, op dagen dat ze niet werkte.
Philip is altijd haar belangrijkste adviseur geweest, maar zij heeft hem ervan overtuigd het werk op zijn 95ste neer te leggen. Velen hebben daarin een teken gezien dat zijzelf ook op die leeftijd haar taken zou overgeven aan zoon Charles, die dan regent zou worden. Want alleen dan wordt Elizabeth verlost van de dagelijkse stapel rode koffertjes met regeringsstukken die haar handtekening vereisen. Die komen al sinds 1952 op bijna elke dag van het jaar, waar ze ook ter wereld is. Philip moest wennen aan de gedachte om zijn koninklijke taken neer te leggen, maar vond er al snel vrede mee. Bovendien ging één taak wel door, het runnen van de familie. En dat werd geheel onverwacht in het afgelopen jaar een hoop gedoe. De problemen van zijn kleinzoons William en Harry gingen hem zeer aan het hart en het schandaal rond zoon Andrew ook. Philip had altijd een sterke band met Andrew en Harry gevoeld omdat zij, net als hij in de Tweede Wereldoorlog, actief in een oorlog hebben meegevochten. Voor hen moest niet alleen tellen dat de Queen hun moeder c.q. grootmoeder was, maar ook de militaire eed van trouw aan het staatshoofd. En juist zij brachten Elizabeth en de monarchie in grote problemen. Philip vond het onvergeeflijk. Andrew werd op Philip’s initiatief uit het koninklijk huis geknikkerd en toen Harry aangaf geen koninklijke rol meer te willen vervullen en met zijn gezin naar Noord-Amerika te emigreren, vond zijn grootvader dat bijna landverraad. En toen moesten de scheidingen van zijn kleinzoon Peter Phillips en neef David – de zoon van prinses Margaret voor wie hij altijd een tweede vader was geweest – nog komen. Prins Philip heeft naar verluidt een aantal malen gezegd dat hij dat alles liever niet meer had meegemaakt. En toen kwam de Corona-pandemie, waardoor hij, behalve zijn vrouw, zijn familie niet meer kon zien en ook goede vrienden niet meer op bezoek konden komen. Op zijn verjaardag melden ze zich ongetwijfeld allemaal via de beeldtelefoon, maar niet te lang. De prins heeft namelijk een hekel aan het vieren van zijn verjaardag. En dan zul je altijd zien dat juist die mensen er meer te vieren krijgen dan de meeste andere…