Column Marc van der Linden – Andrew moet winnen
04/10/2021
Een koninklijke familie denkt goed na als ze met mensen of bedrijven in zee gaat. Die moeten qua reputatie brandschoon zijn. Geen banden met foute mensen, zoals zware criminelen of andere partijen waarmee een koninklijk huis niet geassocieerd wil en kan worden. Als een foute zaak wereldwijd bekend wordt, met negatieve gevolgen voor het aanzien van de hele monarchie, dan moeten de bokshandschoenen aan. Dat is nu ook doorgedrongen tot prins Andrew, zo lijkt het. Eerst maakte hij zich geen zorgen om de rechtszaak met betrekking tot Virginia Giuffre, die hem beschuldigt van misbruik. Hij werd gedagvaard in een civiele zaak en niet in een strafzaak. In het laatste geval kun je in de cel belanden, in een civiele zaak gaat het meestal om reputatie en geld. Voor veel mensen is hun reputatie zoveel waard dat zij geen rechtszaak willen en liever schikken. Tegen betaling van een bepaald bedrag houdt de tegenpartij zich dan stil, geeft eventuele bewijzen af en ziet af van nieuwe claims. Dat was het geluk van Bill Cosby – hij bleek met één van zijn beschuldigers een dergelijke deal te hebben gemaakt, waardoor hij onterecht celstraf had gekregen.
Voor de Amerikaanse justitie is er tot nu toe geen enkele aanleiding geweest om prins Andrew te beschuldigen van seksueel misbruik van minderjarigen. Dat heeft Virginia Giuffre, voorheen Roberts, er niet van weerhouden diverse zaken tegen de prins aan te spannen, die ze overigens allemaal verloren heeft. De veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein was een vriend van prins Andrew en financier van diens ex-vrouw Sarah Ferguson. De tweede zoon van koningin Elizabeth erkent dat zijn vriendschap met Epstein onhandig was, maar ontkent Virginia ooit ontmoet te hebben, laat staan dat hij zich aan haar zou hebben vergrepen. Maar er is wel een foto van hen samen… In een veelbesproken interview op de BBC probeerde de als arrogant en verwend omschreven Andrew zich vrij te pleiten, maar bereikte er ’t tegenovergestelde mee. Gevolg: Queen Elizabeth pakte hem alle functies, toelage en privileges af. Hij beloofde op tv mee te werken aan alle onderzoeken, maar hield zich schuil voor de Amerikaanse justitie. Zo ging hij zelfs niet naar het ziekenhuis om zijn jongste kleinkind te bewonderen, uit angst om eenmaal buiten de koninklijke poorten persoonlijk een dagvaarding te krijgen. Zowel de Engelse als de Amerikaanse rechtbank oordeelde echter dat moeilijk te benaderen hooggeplaatste personen ook gedagvaard kunnen worden via hun medewerkers. Andrew is daarom nu verplicht antwoord te geven op vragen van Virginia en eventueel de rechter. Hoe minder hij meewerkt, hoe groter de kans dat de rechter Virginia in het gelijk stelt. Om te winnen is een soort pitbull nodig die met zijn geblaf al genoeg afschrikt. Die heeft de prins nu gevonden in Hollywood-topadvocaat Andrew Brettler. Hij is bekend van het vertegenwoordigen van verschillende beroemdheden die werden beschuldigd van seksueel misbruik of erger. Zo vertegenwoordigde hij acteur Armie Hammer die werd beschuldigd van ’kannibalistisch fetisjisme’ en van seksueel en fysiek misbruik van een vrouw tijdens een vierjarige relatie. Hammer heeft de beschuldigingen ontkend.
Brettler – zongebruind met duidelijke sporen van plastische chirurgie – werkt nu nauw samen met het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde juridische team van de prins. Die zijn grauw en grijs en dragen pruiken in de rechtbank. Brettler zal alles doen om Virgina ’te slachten’ in de rechtbank, maar al gebeurt dat, ik verwacht niet dat Andrew daarna weer snel in ere hersteld zal worden…