Bodyscan Chimène moet verdwijnen
17/09/2015
Privatescan mag op YouTube niet langer total bodyscans promoten met een filmpje van Chimène van Oosterhout. Het bedrijf uit Hengelo moet de video verwijderen. Alleen op de eigen website mag Privatescan de video laten staan, omdat de RTL-presentatrice daar contractueel niet onderuit kan.
Chimène is tevreden met deze uitkomst van het kort geding dat ze aanspande. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Privatescan tot het betalen van de proceskosten en een dwangsom van 1000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro, voor alle dagen dat de promotievideo nog langer online te vinden is buiten de bedrijfssite om.
Op het filmpje uit 2009 is te zien hoe Chimène een preventief medisch onderzoek in Duitsland ondergaat. Ze laat ermee zien wat er komt kijken bij een MRI-scan, maar zes jaar later vindt ze dat ze lang genoeg reclame heeft gemaakt voor een “luttele onkostenvergoeding”.
Chimène heeft woensdag nog met haar advocaat en de directie van Privatescan overlegd om de gevolgen van het vonnis te bespreken, maar dit gesprek is volgens Chimène op niets uitgelopen. Dat betekent dat ze de tegenpartij nu aan het vonnis houdt en dat ze zich niet langer gebonden voelt aan de afgesproken radiostilte.
‘’Op zich ben ik blij met de uitspraak, maar ik had zo gehoopt dat we deze kwestie als volwassen mensen hadden opgelost. De tegenpartij was een andere mening toegedaan. Dat vind ik uiterst jammer. Ik stap niet voor de lol naar de rechter, allemaal negatieve energie’’, zegt ze.
Het rechtbankvonnis houdt in dat Privatescan nog vóór het weekend het filmpje van YouTube moet wissen, evenals berichten op Facebook en Twitter waarmee het bedrijf naar de video verwijst. Privatescan moet bovendien stoppen met het versturen van nieuwsbrieven met daarin foto’s en quotes van Chimène van Oosterhout.
Het bedrijf moet daarnaast het aantal edities en de oplages van eerdere nieuwsbrieven inventariseren, zodat Chimène een schadevergoeding kan bepalen voor het veelvuldig gebruik van haar portretfoto, waar ze naar eigen zeggen geen weet van had. De rechter geeft het bedrijf twee weken de tijd deze gegevens met een accountantsverklaring te verstrekken. Daarna geldt een dwangsom van 100 euro per dag tot een maximum van 5000 euro.
Chimène: “Ik heb nooit gewild dat dit zo hoog zou oplopen. Het is altijd mijn wens geweest dat we er als nette mensen uit zouden komen. Ik ben daarover erg teleurgesteld.” Dat het bijna zes minuten durende filmpje wel op de website van Privatescan mag blijven staan is een domper voor Chimène, die zich nog beraadt op vervolgstappen. Ze erkent dat in haar contract met het bedrijf geen einddatum staat genoemd. Privatescan claimt daarom de video voor onbepaalde tijd te mogen gebruiken, zo blijkt uit het rechtbankvonnis.
De presentatrice is intussen druk met opnames voor Medicaltravel dat sinds zondag weer op televisie is. "Ik heb daardoor gelukkig genoeg afleiding.”