Commissie: grensoverschrijdend gedrag breed bij publieke omroep
01/02/2024
Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Met signalen hierover is niet voldoende professioneel en doortastend omgegaan door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat komt naar voren uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn.
Volgens de commissie hebben ruim 1484 medewerkers aangeven dat ze in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag “als doelwit of getuige”. “De commissie is zeer geschrokken van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen.”
De commissie kreeg van ongeveer 2500 respondenten reacties op een vragenlijst en sprak met ruim tweehonderd mensen. Drie van de vier gaven in de vragenlijst aan te maken gehad te hebben met grensoverschrijdend gedrag, aldus voorzitter Van Rijn tijdens de persconferentie.
Onderzoek naar werkgeversrol
Ook deed de commissie onderzoek naar hoe de omroepen de rol van werkgever invulden en sprak de commissie met tientallen functionarissen “op alle niveaus van de omroepen”. Uit deze bronnen kwamen patronen van gedrag naar voren, aldus het rapport. De respondenten werken of werkten bij de NPO, diverse omroepen en programma’s. De commissie zegt verder dat het opviel dat “verreweg de meeste mensen hun verhalen deelden om het in de toekomst voor een nieuwe generatie beter te maken”.
Lees ook: De Volkskrant: ‘Jarenlang grensoverschrijdend gedrag bij DWDD’
De bevindingen staan in het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid” dat in Hilversum wordt gepresenteerd. Het onderzoek kwam er nadat de Volkskrant in 2022 een artikel had gepubliceerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.