Friso’s grote drang tot onafhankelijkheid

Een begaafde man, slim en erudiet, en dat op uiteenlopende gebieden. Zo omschrijft de econoom en hoogleraar Victor Halberstadt de maandag overleden prins Friso, met wie hij vele jaren lang persoonlijk contact had. Die eigenschappen van de prins, van wie bij het grote publiek maar weinig bekend was, blijken ook uit zijn loopbanen in de wetenschap, technologie en het bedrijfsleven.

Friso was een man met een terughoudende, soms schijnbaar ironische, persoonlijkheid ten opzichte van derden, maar de prins toonde zich erg hartelijk tegenover familie en vrienden. Zijn eigen gezin stond voor Friso absoluut centraal, aldus Halberstadt.

De tweede zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus had van jongsaf aan een grote drang tot onafhankelijkheid, die zich ook uitte in zijn studiekeuzes lucht- en ruimtevaarttechniek en bedrijfseconomie. Die onafhankelijkheid demonstreerde hij ook in zijn opvallende carrièrestappen, die hem van McKinsey via Goldman Sachs, TNO en Wolfensohn naar Urenco voerden.

Halberstadt merkt ook op dat prins Friso zich enthousiast voor Nederland bleef inzetten en geen enkele rancune koesterde na het rumoer dat in 2003 ontstond rond zijn verloving met Mabel Wisse Smit.