Nederlandse kandidaten klaar voor de Oscars
02/03/2014
Nederland maakt officieel dit jaar geen kans op een Oscar. Maar er zijn wel een paar Nederlanders in de race voor het prestigieuze beeldje. Als zondagnacht The Broken Circle Breakdown, Omar of The Act Of Killing in de prijzen vallen, is die overwinning deels te danken aan een flinke Nederlandse bijdrage.
Producent Frans van Gestel van Topkapi Films werkte mee aan The Broken Circle Breakdown, de Belgische inzending in de categorie beste buitenlandse productie. Hij heeft de afgelopen dagen flink meegeleefd met regisseur Felix van Groeningen, die de film in het Oscarcircus in Los Angeles vertegenwoordigt. “We gaan met alle Nederlandse crewleden samen kijken”, vertelt Van Gestel. ''We gaan eerst lekker eten en maken er dan sowieso een feestje van. Als we winnen, is een klein stukje van die Oscar toch van ons.”
De strijd lijkt te gaan tussen het schrijnende drama van twee geliefden die de dood van hun kind proberen te verwerken en het Italiaanse epos La Grande Bellezza. ''Uit de wandelgangen van Hollywood horen we dat we één van de twee serieuze kanshebbers zijn'', verklapt Van Gestel. Een 'dark horse' in deze categorie zou echter de Palestijnse thriller Omar kunnen zijn, over drie Palestijnse jongens die een statement tegen de Israelische bezetter willen maken. Maar ook die film heeft een Nederlandse link, dankzij de Nederland-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad.
Hij zal zondagnacht wel in de zaal zitten, en ook de prijs in ontvangst nemen als zijn productie wint. Het is na zelfmoordepos Paradise Now de tweede keer dat Abu-Assad in de race is voor de belangrijkste filmprijs ter wereld. ''In de dagen voor de uitreiking word je van minuut tot minuut geleefd”, laat Abu-Assad vanuit Los Angeles weten. ''Je wordt van diner naar interview, van borrel naar persconferentie gesleept. Maar dit keer geniet ik er veel meer van dan acht jaar geleden. Het is net als seks: de eerste keer weet je niet zo goed wat er gaat komen, de tweede keer voel je je heel ervaren en durf je je er veel meer aan over te geven.''
Over zijn kansen is Abu-Assad reëel. ''Eén op de vijf'', lacht hij. ''De competitie is moordend dit jaar: alle vijf de kandidaten zijn heel, heel goed. Ik maak me geen illusies.” Een speech heeft de regisseur, die in de zaal zit met de drie hoofdrolspelers, ook nog niet voorbereid. ''Ik hoop alleen dat mensen niet teveel op mijn kleding gaan letten. Het is gewoon een tuxedo van de lokale Hema.”
The Act Of Killing geldt als favoriet in de categorie Beste documentaire. De Nederlandse filmmaker en professor Joram ten Brink, onderzoekshoogleraar aan de Westminster University, is een van de initiatiefnemers en co-producenten van de omstreden film. Ten Brink zit zelf niet in de zaal in Hollywood, maar volgt de uitreiking in Groot-Brittannië, waar hij woont.
In de film blikken de moordenaars die tijdens de Indonesische coup van 1965 duizenden communisten, Chinezen en intellectuelen ombrachten terug op hun daden.