Tanja Jess

Tanja Jess openhartig over transitie dochter Alice: ‘Ik had haar een makkelijker levenstraject gegund’ 

Toen Billy, het oudste kind van Tanja Jess en Charly Luske, aankondigde dat hij eigenlijk een vrouw is en aan een transitietraject wilde beginnen, kwam dat als een totale verrassing voor Tanja, schrijft ze in haar column voor tijdschrift Margriet. “Ik had het niet aan zien komen.” 

Charly was minder uit het veld geslagen, schrijft ze. “Maar hij komt uit een familie waar de mannen wat meer ‘macho-achtig’ zijn, terwijl de mannen in mijn familie eerder nerdisch en zachtaardig zijn. Ik zag Alice gewoon als een echte Jess.” 

Alice is voor het grootste gedeelte van haar leven een zondagskind geweest, alles zat mee. Maar aan het eind van de basisschool sloeg dat om en werd haar oudste kind somber, beschrijft Tanja.  

Hele gezin gaat mee met Alice

Inmiddels is duidelijk waarom en meteen hebben Tanja en Charly Alice op de wachtlijst voor transitie laten zetten bij het VUmc. Die wachtlijst is ellenlang, ondervindt het gezin, zelfs op een eerste gesprek moeten ze jaren wachten. “Ik had haar een makkelijker levenstraject gegund”, verzucht Tanja. Maar Alice staat er gelukkig niet alleen voor. “Zij is tenslotte niet de enige die in transitie is. Eigenlijk gaan wij met het hele gezin mee.”