Toespraak Willem-Alexander bij open haard

Opnieuw is de koninklijke kersttoespraak uitgelekt. Dit keer betreft het niet de video, maar de tekstregels die worden gebruikt als ondertiteling via Teletekst. De koning roept op tot saamhorigheid en begrip voor elkaar.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die ook vorig jaar het lek ontdekte. ''Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning", zegt Roeleveld tegenover NU.nl. ''Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is."

Willem-Alexander staat stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukt hij het verliezen van dierbaren.

De koning staat ook stil bij de problemen van de economie en de vele mensen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren. Ook wijst hij naar mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen.

Daarbij noemt de koning expliciet mantelzorgers, vrijwilligers, gastouders, buddies, innovatieve ondernemers en buurtbewoners die verantwoordelijkheid nemen.

Bijzonder is dat Willem-Alexander een dankwoord spreekt aan prinses Magriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar regeerperiode van 33 jaar.

De NOS betreurt het dat de tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander woensdag voortijdig is uitgelekt.

De NOS verspreidde woensdag de volgende verklaring: ''NOS betreurt buitengewoon dat de tekst van de kersttoespraak is uitgelekt. De tekst is in de loop van de ochtend naar de Nederlandse Publieke Omroep gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888, doven en slechthorenden. Zoals het er nu naar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt. Nogmaals we betreuren dit heel erg en zullen dit verder uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst zei woensdag dat de toespraak van Willem-Alexander niet op de website van het Koninklijk Huis is gezet, ook niet een concept daarvan. Er stond volgens hem niets klaar en de tekst werd pas online gezet zodra die was uitgesproken.

Algemene Zaken heeft vorig jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen en procedures aangescherpt voor de website van het Koninklijk Huis. Dat gebeurde toen de video van toenmalig koning Beatrix voortijdig was te achterhalen op internet.

Koning Willem-Alexander heeft ervoor gekozen zijn eerste kersttoespraak te houden bij de open haard in zijn woonhuis in Wassenaar.

Met de benen over elkaar bracht hij in 8 minuten en 36 seconden zijn boodschap waarin, na een persoonlijke getinte inleiding met een dankwoord aan het adres van prinses Margiet en Pieter van Vollenhoven, aandacht was voor werkloosheid en de noodzaak in de samenleving verbindingen te slaan.

De koning oogde ontspannen en sprak zonder haperingen. In de kamer waren schilderijen van zijn drie dochters prominent in beeld, alsmede een foto van koningin Máxima en van Willem-Alexanders ouders Beatrix en Claus. De opstelling komt overeen met de setting die door groothertog Henri van Luxemburg traditioneel wordt gebruikt. Ook hij spreekt de bevolking toe bij de open haard. Koningin Beatrix, die pas in 2000 televisiecamera’s toestond, deed het altijd vanachter een tafeltje in een kamer met zicht op de kerstboom voor Huis ten Bosch. De Britse koningin Elizabeth II, die later woensdag nog aan het woord komt, geeft in haar kerstboodschap meer een overzicht van haar werkzaamheden in het voorbije jaar.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt het ''onvoorstelbaar stom'' dat de kersttoespraak van koning Willem-Alexander voortijdig op een website van de publieke omroep te vinden was. De NOS had volgens de RVD tegen de afspraken in de tekst toch klaargezet op een server.

''Dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet na het uitlekken van de video van de koningin vorig jaar'', aldus directeur-generaal Henk Brons van de RVD woensdag in een reactie. Volgens hem was met de NOS afgesproken dat niets zou worden klaargezet op een server. ''Die vertrouwelijkheid moest 100 procent zijn.'' Het script zoals dat een uur voor het uitspreken uitlekte, was bedoeld voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden. De RVD zal ''uiteraard'' met de NOS om de tafel gaan om dit te bespreken.