Willem-Alexander naar Saudi-Arabië
24/01/2015
Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zijn zaterdag in Riyad om hun deelneming te betuigen met het overlijden van koning Abdullah. De Saudische koning overleed vrijdagmorgen op 90-jarige leeftijd. Zijn halfbroer Salman is hem opgevolgd als koning.
Willem-Alexander is niet de enige koning die zich zaterdag in Saudi-Arabië meldt. Uit Spanje komt koning Felipe VI en uit Zweden koning Carl XVI Gustaf. Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië worden vertegenwoordigd door hun troonopvolgers, respectievelijk kroonprins Haakon, kroonprins Frederik en prins Charles.
De Belgische koning zou volgens berichten in Brussel pas maandag gaan omdat hij zaterdag dringende verplichtingen heeft in eigen land. Vorsten uit de Golfstaten en Jordanië waren vrijdag al in Saudi-Arabië waar ze de eenvoudige begrafenis van koning Abdullah bijwoonden.
Het bezoek valt overigens niet bij iedereen in goede aarde. Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden 'dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen' . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe aan het ANP. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens 'een goed excuus verzonnen' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden, gaf hij toe.
PVV-leider Geert Wilders is woedend. "Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS'', liet hij tegenover het ANP weten.
Ook wat betreft de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.