Wim Sonneveld geëerd in musical

Wim Sonneveld, een van de belangrijkste Nederlandse cabaretiers van de vorige eeuw, krijgt de komende maanden een eerbetoon in de theaters. In de Stadsschouwburg Utrecht ging vandaag een musical in première over Sonneveld, die na de oorlog volle zalen trok en nog altijd bekend is van tijdloze chansons als De kat van Ome Willem en Het Dorp.

Bij de première waren ook broer Jan Sonneveld (94) en nichtje Joantine Sonneveld (59) aanwezig. Verder stonden veel mensen uit de Nederlandse cabaretwereld op de gastenlijst, onder wie Maurice en Gaby Hermans (de zonen van Toon Hermans), Ivo de Wijs, André van Duin en Corrie van Gorp, die in de jaren 70 landelijke bekendheid kreeg toen ze optrad in twee theatershows van Wim Sonneveld.

Sonneveld wordt samen met Toon Hermans en Wim Kan beschouwd als een van de 'Grote Drie' van het naoorlogse cabaret in Nederland. Hij maakte vele theater- en televisieshows en creëerde bekende typetjes als straatzanger Nikkelen Nelis en Frater Venantius. In 1974 overleed Sonneveld aan een hartaanval, op slechts 56-jarige leeftijd.

Ziekenhuisbed

Albert Verlinde besloot een musical te maken over het leven van Wim Sonneveld, de man die in het ziekenhuis 'niet wilde accepteren dat de grote Sonneveld bijna was omgevallen'. In de voorstelling kijkt de cabaretier vanaf zijn ziekenhuisbed terug op zijn jeugd, zijn liefdes en zijn werk.

Tony Neef (52) kruipt in de huid van Sonneveld. Voor de acteur en zanger is het niet de eerste keer dat hij op het podium liedjes van de bekende kleinkunstenaar vertolkt. Precies tien jaar geleden zong hij liedjes van de chansonnier in de voorstelling Telkens weer het dorp. Mariska van Kolck speelt Conny Stuart, die veel optrad met Sonneveld. De muzikale theatervoorstelling gaat tot medio maart op tournee langs de Nederlandse theaters.